Hjemmekontor - Stillesittende dag på kontoret?

Vet du hvor mange timer om dagen du tilbringer sittende? Det anslås at vi nordmenn bruker ca 60% av vår våkne tilstand stillesittende. Nylig lanserte WHO nye retningslinjer for aktivitet. Nå anbefales det en ukentlig innsats på 150-300 minutter med moderat fysisk aktivitet eller minst 75-100 minutter med hard fysisk aktivitet. Bevegelse pumper oksygen og friskt blod til hjernen, man skjerper konsentrasjonen og man blir i bedre humør. 

 

Stillesittende kontorarbeid er ikke det beste for skuldre, rygg, nakke og hofter. Spesielt i disse tider når mange sitter på hjemmekontor uten sin vanlige kontorstol eller pult, så har man ikke alltid den beste arbeidsstillingen. Det er de færreste av oss som har tilgang på en ergonomisk arbeidsplass hjemme, derfor er det ekstra viktig å passe på kroppsholdningen og at man legger inn små pauser med aktivitet i løpet av dagen.


En god arbeidsstilling starter med en god stol. Særlig hoftene tar en støyt når man sitter lenge stille og man får stramme hofteleddsbøyere som igjen kan gi korsryggplager. 

0

0

Når du sitter på en stol så skal:
Ryggen skal være rett og inntil stolryggen. Har du ikke noen egnet kontorstorl kan en balansepute i ryggen bidra til at du får den riktige støtten. Høyden på stolen skal være at du kan sitte med knærne i 90 grader. Plant føttene i gulvet og unngå å sitte med beina i kryss. Pass på at skuldrene er senket, de skal henge avslappet ned og plasser PC skjermer slik at du får de i øyehøyde.

0

Sitteball et godt alternativ til kontorstolen
Sitter du mye på jobb eller skole? Sitteballen er mye brukt som erstatning eller supplement til stolen. Ved bruk av sitteball vil du få mulighet til å bevege deg og trene viktige ryggmuskler mens du sitter på jobb eller skole. Du kan også gjøre andre sittende gymnastikkøvelser på denne ballen. Ballen har en pendellignende funksjon inni seg som gjør at den ikke triller av gårde. 

 

SE VÅRT TIPS OM SITTEBALL HER >>

06.04.2021

0

God øvelse for stive hjemmekontorhofter:
Gå ned på kne på en matte som om du skal fri. Len deg lett fremover slik at kneet på beinet som er bøyd i 90 grader leder an. Tilt bekkenet litt frem slik at du kjenner det strekker godt i lysken. Har du veldig stramme hofteleddsbøyere vil dette føles litt ubehagelig. Hold tøyningen i 30 sekunder før du bytter bein og gjør det samme på motsatt side. 

0

Enkel balansetrening:

Stå midt oppå balanseputen, løft det ene benet forsøk å holde balansen. Stå noen sekunder for så å bytte ben. Øvelsen blir enklere hvis du står på puten med begge bena. For å utfordre deg selv, varier øvelsen ved å bevege armene, hodet eller lukk øynene

0

Enkel øvelse med miniband:

Sitt med rett rygg, en liten bøy i knærne og skuldrene trukket godt fram. Fest midten av strikken under føttene og hold strikken i hendene. Trekk strikken mot magen samtidig som du presser brystkassen fram og skuldrene trekkes sammen. Slipp rolig tilbake til startstillingen og gjenta.