Slik velger du badmintonracket

En god badmintonracket bør ikke overstige 680 mm i lengde og 230 mm i bredde. Det er særlig tre faktorer som avgjør hvordan en badminton racket oppfører seg.

 

Vekt, stivhet og anti-torsjonsegenskaper. Torsjon sier noe om hvordan skaftet vrir seg ved treff. 

Pris og kvalitet henger ofte sammen når det gjelder badminton racketer. Lavpris racketer er vanligvis tyngre enn høykvalitets racketer fordi de lages av billigere materiale. En tyngre racket vil kunne belaste armmuskulaturen unødvendig da du vil bruke flere armbevegelser i stedet for håndleddet når du skal treffe badmintonballen. Dette fører til dårlige vaner fort.

Nå finnes det høykvalitetsracketer som er laget for å være tunge – de brukes av erfarne spillere som har spilt lenge og har sterkere håndledd.

 

Vekt

Vekten på hele badmintonracketen bør ikke overstige mer enn 100 gram. 

Mange produsenter bruker kategoriene 1U, 2U, 3U, 4U for å indikere vekten av racketen, 1U er den tyngste og 4U den letteste. Vekten av høy kvalitet racketer spenner fra 83 gram til 100 gram.

 

Grep

De fleste racketprodusenter har også delt inn badmintonracketene i grepstørrelser. I Japan spenner de fra G2, G3, G4 til G5 hvor G2 er den største størrelsen og G5 er den minste størrelsen. I noen land gjelder det motsatte. 

 

Velg et grep som du føler deg komfortabel med. Offensive spillere velger vanligvis racketer med større grep for å slå hardere pasninger mens spillere som tenker mer taktikk velger racketer med et mindre grep.  

 

 

Fasong på rammen/hodet på racketen

Det er to fasonger på badmintonracketer: Isometrisk (tilnærmet rund) og de tradisjonelle ovale racketene. De gjør stort sett samme nytte med unntak av en ting, «sweet spot’en» (det ideelle stedet man kan treffe ballen med) sitter på forskjellig sted.

 

Balansen

Her er det tre kategorier: Tungt hode, balansert og lett hode.
Badmintonracketer som er tunge i hodet har vekten fordelt mot hodet. Racketer som er lette i hodet har massen fordelt ned mot håndtaket slik at den ligger tyngre i hånda og balanserte racketer har massen jevnt fordelt.

 

Fleksibilitet i skaftet

 Skaftet er den delen av racketen som er mellom grepet og strengene. Når du skal kjøpe en racket kan du velge mellom et fleksibelt skaft som ‘bøyer’ seg når du slår- Et medium skaft vil bøye seg noe og et stivt skaft vil ikke bøye seg i det hele tatt. 


Spenning i strengene

Spenningen i strengene er vanskelig å sjekke om du kjøper racketen online. Kjøper du i butikk kan du sjekke spenningen i strengene ved å presse håndflaten mot strengene og se hvor ‘dypt’ håndflaten synker inn i strengene.

 

Ta vare på racketen

Beskytt racketen mellom spilleomganger, det anbefales at du kjøper et eget trekk til den. Husk å ikke oppbevare racketen i nærheten av varmekilder eller i solsteken, da kan metallet vri seg og racketen vil miste noen av spilleegenskapene sine.

Racketen varer lengst når den oppbevares og behandles med omhu.

AirBadminton

Hva er AirBadminton (utendørs badminton)? 

Utendørs badminton er grunnleggende lik innendørsbadminton men med noen forskjeller som påvirker spillernes teknikker, spill og strategier. I vanlig badminton er det fjærball det spilles med men utendørs blir fjærballen ofte for lett. Hvem har vel ikke forsøkt å spille badminton ute på en vindfull sommerdag bare for å oppleve at ballen tas av vinden? Nå er det derimot kommet en ny ball på banen, bokstavelig talt. Etter fem år med forskning og produktutvikling har det internasjonale badmintonforbundet laget en ny balltype som ikke lar seg påvirke så lett av vind og er mer stabil: AirShuttle! AirShuttle er perfekt utendørs da den også har lengre holdbarhet og er mer værbestandig.

 

Tyngre

En tradisjonell fjærball til badminton veier mellom 4,74 – 5,50 gram. AirShuttle veier 5 gram og i stedet for de tradisjonelle fjærene har den en bakre del som er mer brettet ut enn en vanlig badmintonball. Denne designen gjør at ballen bremses raskere og fyker ikke avgårde med vinden. Med AirShuttle har badmintonsporten virkelig tatt skrittet ut til å bli en «over alt»  type sport. Innendørs, utendørs og du kan spille på alle slags underlag. 

 

Mål på banen

Utendørs badminton spilles på en bane som er 16 x 16 meter. Et vanlig badmintonnett deler banen i to men reglene sier at spillerne ikke kan gå nærmere nettet enn to meter. Dette området blir som en dødsone og spillerne har da 6 x 6 meter å passe på.
AirBadminton kan spilles som single, double eller 3 på hver side av nettet
 

SPILLEREGLER

BADMINTONLEKER