Når du skal velge et springbrett, er det spesielt viktig å holde seg til anbefalt kroppsvekt og alder på brukeren. Et springbrett med definerte vektgrenser gir best sprett for de som som har vekt innenfor disse grensene, og barn som veier mindre enn anbefalt, vil oppleve at springbrettet mister funksjonen og gir for lite kraft, de klarer ikke å få nødvendig spenst med sprinbrettte. Tilpasning av springbrettet til utøverens kroppsvekt er derfor avgjørende, både for å sikre god sprett og for å opprettholde funksjonaliteten. Det finnes springbrett som er tilpasset både kroppsvekt og alder, og for barn under 40 kg er et spesielt junior-springbrett ofte det beste valget.
Springbrett er et essensielt verktøy i både gymnastikk og turn, og brukes flittig i konkurranser, treninger og i gymsaler på skolen. For konkurranser kreves springbrett med høy hoppekraft, og det er viktig å velge et FIG-sertifisert springbrett for å oppfylle standardene til konkurransebruk.
Når det kommer til typer springbrett, er det flere varianter. Noen springbrett har en trefjær sentrert under brettet, mens andre har metallfjærer, som ofte kan byttes ut. Dette kan gjøre det enkelt å justere hardheten for ulike kroppsvekter, og metallfjærene kan også erstattes hvis de blir slitt eller skadet. En annen type er springbrett med trampolineduk, som gir en mer skånsom sprett og kan være spesielt fordelaktig for å trene hoppøvelser uten belastning på leddene.
Springbrettets sprett bestemmes av forspenningen i treverket og eventuelle metallfjærer. I springbrett uten metallfjærer kommer fjæringen kun fra treet. Sprettnivået på springbrett klassifiseres ofte som lav (1), middels (2), og høy (3), og dette kan gi en god veiledning for å velge riktig springbrett ut fra brukers behov og kroppsvekt.
Målgruppen for springbrett inkluderer alle fra barn og nybegynnere til avanserte utøvere og eliteturnere. Produsenter tilpasser springbrettene til ulike nivåer, og det er viktig å velge det riktige for best mulig utbytte og sikkerhet.