Science Based Targets initiative

Bærekraft er et viktig tema for oss og vi søker hele tiden å finne de områdene hvor vi som bedrift kan bidra til å få en mer miljøvennlig og bærekraftig drift.

Før jul fattet vi en beslutning om å delta i det verdensomspennende initiativet Science Based Targets initiative som 7 Sterke har tatt inn i Kongsvingerregionen.


Hva er Science Based targets Initiative?
Science Based Targets Initiative (SBTi) er en global kampanje som jobber for å redusere utslippene av klimagasser og bekjempe klimaendringene. Initiativet ble startet av flere organisasjoner, inkludert CDP( Carbon Disclosure Project), UN Global Compact, World Resources Institute og WWF. Målet med initiativet er å bidra til at bedrifter, selskaper og organisasjoner tar vitenskapelig baserte mål for å redusere sine utslipp av klimagasser.


SBTi tilbyr en ramme for hvordan bedrifter kan sette klimamål som er i tråd med vitenskapen om klimaendringene, og som er nødvendige for å holde den globale oppvarmingen under 2 grader. Bedrifter som ønsker å delta i SBTi må gjennomgå en grundig vurdering av deres utslipp, og deretter sette mål som er i tråd med de vitenskapelige anbefalingene.
Ved å sette vitenskapelig baserte mål for reduksjon av klimagassutslipp, kan bedrifter og organisasjoner ta ansvar for sin klimapåvirkning og bidra til en mer bærekraftig fremtid. SBTi arbeider også for å øke bevisstheten om betydningen av vitenskapsbaserte mål og for å oppmuntre flere bedrifter og organisasjoner til å bli med i initiativet.

 

Scopes
I Science Based Targets Initiative er klimagassutslippene delt inn i tre forskjellige kategorier eller Scopes som de kalles. Disse tre kategoriene representerer de ulike kildene til utslipp som en bedrift har. De kalles Scope 1, Scope 2 og Scope 3.


Scope 1 omfatter direkte utslipp fra kilder som eies eller kontrolleres av bedriften, for eksempel utslipp fra produksjonsprosesser eller transport.
Scope 2 omfatter utslipp som oppstår indirekte fra bedriftens bruk av kjøpt energi, for eksempel utslipp fra strømleverandør blant annet.
Scope 3 omfatter utslipp fra andre kilder som ikke er direkte kontrollert av bedriften, men som likevel er knyttet til bedriftens virksomhet, for eksempel utslipp fra leverandører, kunder og avfallshåndtering.

 

Når en bedrift setter seg vitenskapelig baserte mål for å redusere sine klimagassutslipp gjennom SBTi, må alle tre scopes hensyntas. Dette betyr at målene må omfatte alle kildene til utslipp knyttet til bedriftens virksomhet, både direkte og indirekte, og at det må jobbes med å redusere utslippene i hele verdikjeden.Ved å inkludere alle tre scopes i arbeidet med å redusere klimagassutslipp, kan bedrifter og organisasjoner ta et helhetlig perspektiv på sin klimapåvirkning og bidra til en mer bærekraftig fremtid.

 

Hvordan jobber vi med Science Based Targets Initiative?
Siden vi besluttet å ta del i SBTi har vi jobbet med å plotte inn tallene våre i Scope 1 og Scope 2. Scope 3 er neste skritt på veien men dette innebærer en tyngre jobb da vi har mange leverandører å kartlegge. Vi har derfor valgt å dele opp jobben i mange små deler og starter med vår største leverandør. 


Vestre er en bedrift som har kommet langt i sin bærekraftssatsning og som er godt inne i SBTi. Vi har fått en egen mentor fra Vestre som bistår oss i prosessen med å implementere SBTi i vårt daglige virke.Nå starter ikke vi helt fra bunnen av da vi tidligere har gjennomgått en prosess for å bli et Miljøfyrtårn samt at vi er medlem av Etisk Handel hvor vi også må avlegge rapporter og kartlegge egen virksomhets påvirkning på arbeidsforhold og menneskerettigheter i verdikjeden.

Dette innebærer:

  • Identifisere og kartlegge risiko for negative konsekvenser på arbeidsforhold og menneskerettigheter i egen virksomhet og i leverandørkjeden.
  • Utvikle og implementere tiltak for å redusere risikoen for negative konsekvenser og forbedre arbeidsforholdene i verdikjeden.
  • Rapportere om fremgangen og effektiviteten av tiltakene som blir implementert.
  • Samarbeide med andre medlemmer av ETI Norge for å utveksle erfaringer og lære av hverandre.
  • Delta aktivt i initiativ og aktiviteter som fremmer etisk handel og bærekraftig utvikling.