Barn som leker på en Wibit vannhinderløype i bassenget

Besøksrekord etter kjøp av hinderløype

Tinfos Bad i Notodden investerte i hinderløype og en del annet "løsøre" før høstferien 2023. Det ga all-time high besøksrekort for svømmehallen i oktober.

Tinfos Bad i Notodden investerte i hinderløype og en del annet "løsøre" før høstferien 2023. Det ga all-time high besøksrekort for svømmehallen i oktober.

KILDE: Badeteknisk Forum nr 4/23 (Tom Pedersen - tekst og foto)

Mann som sitter på en sklie i svømmehallen

 

Vil ha yrende liv - Mosjonister må finne seg i at det er litt mer action i hallen enn før,
sier daglig leder Hans-Olav Johannesen.

 

Hva skal et lite anlegg uten alt for høy «lekfaktor» gjøre for å tiltrekke seg yngre besøkende? Det er selvfølgelig en mulighet å utvide anlegget med nye basseng og kostnader deretter. Alternativet er å fylle eksisterende basseng med hinderløype, små sklier og andre ikke-fastmonterte attraksjoner. Tinfos Bad kan stå som et eksempel på valg av sistnevnte løsning og har umiddelbart fått betalt.

 

– Det er tidlig å konkludere med betydningen av hinderløypa, men vi hadde all-time high besøksrekord i oktober med 3.200 betalende badegjester. Det betydde mye for besøket i oktober at vi fikk opp hinderløypa før høstferien, sier daglig leder Hans-Olav Johannesen.

 

Skal yre av liv
Den daglige lederen startet i jobben sin på Tinfos Bad i august i år. Han har lærer- og skolelederbakgrunn, med idrett som en del av fagkretsen. Jobben som leder på Tinfos Bad kombineres med en stilling som idrettskonsulent i Notodden kommune, med 50 prosent på hver av funksjonene. Johannesen satte umiddelbart mål for driften av anlegget, da han startet i jobben.


– Tinfos Bad skal være et sted det yrer av liv, poengterer han.

 

Det var ikke slik situasjonen kunne beskrives for noen måneder siden. Da var det i stor grad mosjonister som svømte sine lengder, som utgjorde den betalende kundemassen. Disse er selvfølgelig en både ønsket og velkommen kundegruppe også i framtida, men må finne seg i at det tidvis er litt mer action i hallen enn før.

 


– Vi har fått noen reaksjoner fra de som svømte sine 1.000 meter i fred og ro, men dette er i ferd med å snu litt. Vi har tatt sosiale medier aktivt i bruk og har blant brukt disse for å skape forståelse for at vi skal gå fra å være en svømmehall til å bli et aktivitetssenter på vårt nivå. Vi må gjøre det beste ut ifra det badet vi har. Vi skal lage en tydelig timeplan og oversikt over bruken av badet, slik at alle kan tilpasse seg, sier Johannesen

Barn som leker på en Wibit vannhinderløype i bassenget

 

 

Oppbevaring ikke enkelt
Hinderløype, små sklier og løsøre beregnet på barn og unge er ikke de eneste grepene Tinfos Bad gjør for å bli et aktivitetssenter.


– Vi setter i gang med babysvømming i januar. Og så har vi inngått et samarbeid med et lokalt treningssenter om å ha økter med styrketrening i vann. Vi skal også ha minidisko hver fredag framover, den siste ideen har vi stjålet fra de større anleggene, sier Johannesen med et smil.

 

Han så i utgangspunktet for seg at hinderløypa skulle ligge i vannet hele tiden, men dette lar seg av praktiske årsaker ikke gjøre. Derfor ligger den i vannet bare på fredag, lørdag og søndag, pluss noen minutter av og til når det er skolesvømming.


– Det blir litt forstyrrende for skolesvømmingen å ha den liggende uti vannet permanent, sier den daglige lederen.

Det er heller ikke ideelt å ha hinderløypa liggende uti vannet når svømmehallen er til bruk til svømmetrening og mosjonssvømming. 25-metersbassenget i Tinfos Bad har bare fem baner og hinderløypa tar tre av dem når den er i bruk. Men oppbevaring på land er heller ingen enkel øvelse.

 

– Vi har ikke plass noe sted til å oppbevare hinderløypa bare på land, derfor må vi la den ligge halvveis uti bane fem når den ikke brukes, forteller Johannesen.

 

Spleiselag
Investeringen i Wibit-hinderløypa kostet 170.000 kroner. I tillegg har Tinfos Bad brukt 80.000 kroner på to mindre sklier og andre mindre bassengleker. Hinderløypa ble finansiert gjennom et spleiselag mellom Tinfos Bad, Bok & Blueshuset, Notodden ungdomsklubb, samt Snøgg svømmeklubb. Alle de tre førstnevnte er en del av Notodden kommune.

 

– Tror du dere vil tjene inn investeringen i hinderløype og småsklier i rene kroner og øre?

 

– Det er for tidlig å si om investeringene vi har gjort vil tjenes inn i kroner og øre, men vi kan si at inntjeningen i hvert fall ikke har gått ned etter at vi gjorde disseinvesteringene. Eksakte tall på dette får vi først om et års tid. Vel så viktig som inntjening i rene kroner og øre, er besøkstallene og tilbakemeldingene fra fornøyde barnefamilier.