Hvordan handle mer miljøbevisst?

Syns du det er vanskelig å vite hva man skal gjøre for å kunne handle mer miljøbevisst og bidra til å bli mer bærekraftig? 

Vi har satt opp en liten liste over nyttige punkter å tenke gjennom før og under handleturen:

  • Når du skal handle, uavhengig av hvilke varer, se etter produkter med minimal emballasje, eller som er laget av resirkulerte materialer. Dette reduserer avfallet som blir produsert og pakkemengde. 
  • Velg økologisk der hvor dette kan velges og se etter produktene som er laget av bærekraftige materialer som for eksempel bambus eller resirkulert plast. Dette er produkter som ofte er produsert på en mer miljøvennlig måte enn konvensjonelle produkter. 
  • Kjøp produkter som varer lenge og velg produkter som kan repareres. Dette reduserer behovet for å kjøpe nye produkter hele tiden, noe som kan redusere avfall og belastningen på miljøet. 
  • Vurder om du må kjøpe produktet. Er det et produkt som kan leies eller lånes?  Dette gjelder spesielt for ting du kun trenger en kort periode, som for eksempel verktøy eller sportsutstyr. 
  • Velg produkter som er laget lokalt slik at transportavstanden reduseres og dermed også CO2 utslipp. 
  • Velg klimavennlig transport. Prøv å gå, sykle eller bruke kollektivtransport så ofte du kan i stedet for å kjøre bil. 
  • Se etter produkter som har energieffektive merkelapper, slik at du kan spare på strømutgiftene dine. 
  • Kjøp produkter som er laget av fornybare ressurser, som for eksempel tre eller solenergi. 
  • Støtt bedrifter som er miljøbevisste. Sjekk om bedriftene du handler hos har en god miljøprofil, og velg de som tar hensyn til miljøet. 
  • Gjenbruk så mye som mulig. Prøv å gjenbruke produkter så lenge det er mulig, i stedet for å kjøpe nye. 
  • Kjøp brukte produkter. Dette kan være en god måte å spare penger og redusere avfallet på samme tid. 
  • Gjenbruk produkter så mye som mulig, for eksempel ved å gi ting videre til andre når du ikke lenger trenger dem. 

Håper dette gir noen ideer om hvordan du kan bidra til bærekraft og handle mer miljøbevisst! 

Hvordan kjenner man igjen miljøvennlige produkter?

For å kjenne igjen miljøvennlige produkter kan du se etter merkingen på produktet og eventuelle sertifiseringer! Vi har satt opp noen av de vanligste sertifiseringene:

 

  • Øko-merket: Dette sertifikatet gis til produkter som er produsert på en miljøvennlig måte og som oppfyller strenge kriterier for bærekraftig produksjon. 
  • FSC-sertifikat: Dette sertifikatet gis til treprodukter som er produsert på en bærekraftig måte, med tanke på skogbruk og skogvern. 
  • Fairtrade-sertifikat: Dette sertifikatet gis til produkter som er produsert under rettferdige forhold for arbeiderne, og som bidrar til økt sosial og økonomisk utvikling i produsentlandene. 
  • TUV (Technical Inspection Association) er et tysk selskap som tilbyr ulike typer tester, inspeksjoner og sertifiseringer for produkter, systemer og tjenester. TUV-godkjenning er et sertifikat som viser at et produkt eller en tjeneste har blitt testet og funnet å oppfylle spesifikke krav eller standarder. 
  • TUV-godkjenning kan være verd å se etter når du handler produkter som skal være sikre eller pålitelige, for eksempel elektriske apparater, kjøretøy eller verktøy. Det kan også være verd å se etter TUV-godkjenning når du handler produkter som skal være miljøvennlige, for eksempel solcellepaneler eller LED-lys. Det er viktig å huske at TUV-godkjenning ikke nødvendigvis garanterer at et produkt er miljøvennlig eller bærekraftig, men det kan være et tegn på at produktet har blitt testet og funnet å oppfylle visse kvalitetskrav. 

Det finnes mange andre sertifikater også, så det kan være lurt å undersøke litt for å finne de som passer best for deg og dine verdier. 

 

Garanti

  • En annen ting som er smart å se etter når man skal velge miljøvennlige produkter er garantier. Garanti er en lovnad mellom produsenten av et produkt og kunde, som gir kunden rett til å få reparasjon eller erstatning av produktet dersom det viser seg å ha feil eller mangler innenfor en viss periode etter kjøpet. 
  • Det finnes forskjellige typer garantier, og det kan være lurt å lese gjennom vilkårene for garantien før du kjøper et produkt. Noen garantier dekker kun visse typer feil eller mangler, mens andre dekker alt som kan gå galt med produktet. Noen garantier kan også ha en begrenset varighet, så det kan være lurt å sjekke hvor lenge garantien gjelder før du kjøper et produkt. 
  • Husk å oppbevare kvitteringen og eventuelle andre dokumenter som bevis på at du har kjøpt produktet, da dette er nyttig dersom du trenger å benytte deg av garantien. 

Miljøvennlige alternativer

Veldig mange av varene i vårt sortiment er laget av stål og aluminium. Dette er materialer som kan være miljøvennlige alternativer, avhengig av hvordan de produseres. 

 

  • Stål og aluminium er to av de mest resirkulerbare materialene som finnes. Begge kan resirkuleres mange ganger uten at kvaliteten reduseres. Stålproduksjon og aluminiumsproduksjon kan imidlertid ha en stor miljøpåvirkning, spesielt på grunn av energibruk og utslipp av klimagasser. Det finnes imidlertid også bærekraftig produsert stål, som for eksempel grønt stål, som produseres med lavere energibruk og utslipp av klimagasser. Det samme gjelder for aluminium som kan produseres ved hjelp av fornybar energi.   
  • Det er viktig å huske på at miljøpåvirkningen av et materiale ikke bare avhenger av materialet selv, men også av hvordan det produseres og hvordan det håndteres etter at det ikke lenger er i bruk. Det kan derfor være lurt å velge materialer som har lite miljøpåvirkning under produksjonen og som er resirkulerbare, og å sørge for at materialene resirkuleres etter at produktet ikke lenger er i bruk. 

Du kan også bli mer miljøvennlig og bevisst ved å velge produkter laget av materialer som har lite miljøpåvirkning under produksjonen eller som er resirkulerbare. Vi har satt opp en liten oversikt med eksempler på miljøvennlige materialer: 

 

  • Bambus: Bambus vokser raskt og krever lite vann og ingen kjemikalier for å dyrkes. Det er også et bærekraftig materiale som kan resirkuleres. 
  • Resirkulert plast: Plast kan resirkuleres mange ganger, og det finnes produkter som er laget av 100% resirkulert plast. Dette kan være et godt alternativ til nyplast, som kan ha en stor miljøpåvirkning under produksjonen. 
  • Tre: Tre er et fornybart materiale som også kan resirkuleres. Det er viktig å velge treprodukter fra bærekraftig dyrket skog. 
  • Lin: Lin er et bærekraftig materiale som krever lite vann og ingen kjemikalier for å dyrkes. Det er også lett å resirkulere. 
  • Bomull: Bomull kan være et miljøvennlig valg hvis det dyrkes på en bærekraftig måte, uten bruk av store mengder kjemikalier. Det finnes også økologisk dyrket bomull, som ikke inneholder skadelige kjemikalier. 

 

Det er viktig å huske på at produksjonen av noen materialer kan ha en stor miljøpåvirkning, selv om de er resirkulerbare. Det er derfor viktig å velge materialer som har lite miljøpåvirkning under produksjonen, samt å sørge for at materialene resirkuleres etter at produktet ikke lenger er i bruk. 

 

Hvordan kan man finne ut av om et materiale har stor miljøpåvirkning? 

  • Google kan være til stor hjelp. Søk på internett etter informasjon om miljøpåvirkningen av ulike materialer. Det finnes mange nettsider som gir informasjon om bærekraftige materialer og deres miljøpåvirkning. 
  • Ta direkte kontakt med produsenten og spør om materialet de har brukt og hva som er miljøpåvirkningen under produksjonen. Mange produsenter vil være glade for å gi deg denne informasjonen. 
  • Se etter miljømerker: Det finnes ulike miljømerker som gir informasjon om miljøpåvirkningen til produkter. Eksempler på miljømerker inkluderer Svanen, Grønn Detaljhandel og Miljøfyrtårn. 
  • Les produktetiketter: Produktetiketter kan gi informasjon om hva produktet er laget av og om det inneholder skadelige kjemikalier. 
  • Spør eksperter: Du kan også kontakte eksperter på miljøspørsmål, for eksempel miljøorganisasjoner eller forskere, for å få informasjon om miljøpåvirkningen av ulike materialer.